7 régi magyar zene, ami megdobogtatja a szíveket

Az Omega, Cserháti Zsuzsa, Máté Péter, Kovács Kati vagy Koncz Zsuzsa dalai a mai napig rendkívül népszerűek, nem véletlenül.

Számos olyan magyar dal született az évek során, amely a kívánságműsorokban rendre felcsendülnek. A következőkben olyan zenék közül szemezgettünk, amelyek különösen érzelmesek.

7. Omega – Gyöngyhajú lány

A legenda szerint az Omega egy angliai turnéra igyekezett, a Gyöngyhajú lány pedig egy próbán született improvizálás közben. A dal munkacíme eredetileg az volt, hogy “egyszer majd visszajövünk”.

Presser Gábor fejéből pattant ki az ötlet, hogy “jött egy gyöngyhajú lány”, ami a tagoknak is megteszett. A szöveg további részét Adamis Anna dalszövegíró komponálta.

6. Presser Gábor – Nagy utazás

Presser Gábor neve és a magyar dal összeforrt egymással. Egykor az Omega és a Locomotiv GT együttes tagja volt a ma már Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas magyar előadóművész.

Pici bácsi ötlete nyomán 2008-ban, a Sziget fesztivál mínusz egyedik napjaként kezdődött meg a magyar dal napja. 2009 óta a fesztiváltól függetlenül, szeptember második vasárnapján rendezik meg a magyar dal napját.

A Nagy utazás című dalt Presser Gábor énekelte a Sose halunk meg című filmben, ez a változat vált ismertté. Érdemes megemlíteni, hogy zenéjét Dés László, szövegét pedig Bereményi Géza írta.

5. Cserháti Zsuzsa – Boldogság, gyere haza

Az EMeRTon-díjas magyar énekesnő nevéhez megannyi sláger fűződik. Köztük az egyik legismertebb a Boldogság, gyere haza, amely 1882-ben született. A zenét Dancsák Gyula szerezte, a szöveget pedig Miklós Tibor írta.

Sokan a magyar könnyűzene egyik legjobb női énekeseként tartják számon mind a mai napig Cserhát Zsuzsát. Tiszta énekhangja, szenvedélyes előadásmódja utánozhatatlan. A magyar zenei élet pótolhatatlan veszteséget szenvedett, amikor 2003-ban, 55 évesen örökre megpihent.

4. Ihász Gábor – Múlnak a gyermekévek

Ihász Gábort is fiatalon, 43 évesen ragadta el a halál hosszan tartó, súlyos betegséget követően. Életében mindössze két lemeze jelent meg: az Ihász I. 1980-ban, valamint az Ihász II. 1983-ban.

1989-es halálát követően hat lemeze jelent meg posztumusz, köztük 1989-ben az Életem, dalaim, amelyen a Múlnak a gyermekévek is helyet kapott. A mű rendszeresen felcsendül ballagások alkalmával. A zenét maga Ihász Gábor szerezte, a szövegíró S. Nagy István volt.

3. Máté Péter – Hull az elsárgult levél

Máté Péter sem időzött sokat közöttünk. Rövid te annál tartalmasabb pályafutása során számos olyan slágert énekelt el, amelyek fénye a mai napig nem halványult el.

Ilyen a Hull az elsárgult levél című szám is, amely az 1978-as Magány és együttlét című albumon jelent meg. A zenét Malek Miklós szerezte, a szöveget S. Nagy István írta.

2. Kovács Kati – Úgy szeretném meghálálni

Kovács Kati egyik legismertebb dala az Úgy szeretném meghálálni, ami 1979-ben vált ismertté az abban az évben megrendezett Made in Hungary rádiós könnyűzenei fesztiválon. A dalt Gábor S. Pál szerezte, míg a szöveget Szenes Iván írta.

Számos feldolgozása született, elénekelte Berentei Péter, Szandi, Havasi Balázs, Tabáni István, Szolnoki Péter és Agárdi Szilvia is többek között.

1. Koncz Zsuzsa – Ha én rózsa volnék

Bródy János szerezte a zenéjét és a szövegét is a Ha én rózsa volnék című dalnak. Sokak azt a változatot kedvelik leginkább, amelyet Koncz Zsuzsa énekel, Bródy János pedig gitárral kíséri. A dalt egyébként maga Bródy János is elénekelte számos alkalommal.

A Ha én rózsa volnék eredetileg Koncz Zsuzsa ötödik albumán, az 1973-ban megjelent Jelbeszéd című lemezen kapott helyet. Az album az Illés-együttes közreműködésével készült.