Rólunk

Amikor a múlt század végén kisgyermek voltam, futballista akartam lenni, esetleg űrhajós, pirotechnikus, meteorológus vagy F1-es pilóta. Alsósként megismerkedtem a szövegalkotás rejtelmeivel, és akkor elhatároztam: újságíró leszek.

Sokan megpróbáltak lebeszélni erről, mondván, a szakma nagyon zárt, nem könnyű odakerülni a tűz közelébe. Azt javasolták, válasszak olyan hivatást, ami stabil, kiszámítható jövedelmet ad. Meghallgattam az intelmeket, majd megalapítottam a saját újságomat. Ez lett a Hogy volt régen?

Tóth Balázs

Az interneten rengeteg olyan cikk kering, amely a régi időkről szól. Ugyanakkor olyan magyar nyelvű weboldalt nem találtam, ami egy csokorba gyűjtve az élet minden területét érintené a régi korokat illetően, beleértve a hajdani szokásokat, a nagyszüleink által kedvelt ételeket, divatot, szórakozási lehetőségeket.

Ezen az oldalon megtalálhatók mindezek, sőt, szó esik a régmúlt korok technológiai vívmányairól, az akkor kedvelt filmekről, zenékről, egészséggel kapcsolatos házi praktikákról. Virtuális hasábjainkon számos cikk foglalkozik azzal, hogy miként zajlott régen családi körben egy ünnep, vagy azzal, hogy hova, miként utaztak a magyar családok a múlt században, ha vakációzni szerettek volna.

Az élet más volt, számos dologban eltért a mostanitól. Sokan úgy tartják, hogy a modern kor emberének sokkal kényelmesebb a helyzete, hiszen az automata mosógép, a hűtőszekrény, a robotporszívó, az okostelefon és az egyéb technológiai innovációk nagymértékben megkönnyítik a hétköznapi életet. Bizonyos eszközök hasznosságát nehéz megkérdőjelezni, ugyanakkor az is tény, hogy általában véve az emberek kevesebb időt töltenek a fizikai térben egymással, kevesebbet törődnek egymással, és kevésbé is számíthatnak egymásra.

Azt talán túlzás állítani, hogy régen minden jobb volt. Azt viszont bátran ki merem jelenteni, hogy régen sok minden jobb volt.

Szeretnék teret engedni annak, hogy mások is megoszthassák, hogyan élték meg ők a gyermekkorukat, felnőtté válásukat a huszadik században. Akinek van érdekes története az 1900-as évekből, és szeretné, ha az megjelenne ezen a weboldalon, akár névtelensége megőrzése mellett, legyen kedves írjon nekem egy levelet a hogyvolt@hogyvoltregen.hu e-mail címre. Szkennelt, kézzel írott levelet is szívesen fogadok!

Szerkesztőségi e-mail címünk: hogyvolt@hogyvoltregen.hu

Köszönettel,
Tóth Balázs László
A Hogy volt régen? főszerkesztője