10 fenséges fogás, ami nélkül elképzelhetetlen volt a szilveszter a 80-as években

Az éjféli pezsgőzés a mai napig elengedhetetlen részét képezi az újév köszöntésének, ám az kissé átalakult, hogy mit eszünk szilveszterkor.

A nyolcvanas és kilencvenes években még nem az úgynevezett rágcsák, ropogtatnivalók foglalták el az asztalok jó részét. A chipsek, ropik és egyéb nassolnivalók helyett tartalmasabb ételekkel töltöttük meg a gyomrunkat a múlt század végén az óév utolsó napján.

Összeállításunkban olyan ételek szerepelnek, amelyek nem hiányozhatnak egy retró szilveszteri buliból. Közéjük tartozik a kaszinótojás franciasalátával, a szilveszteri retró szendvics és az aszpikos sonkatorta is.

1. Kaszinótojás franciasalátával

A kaszinótojáshoz öt tojás, két evőkanál mustár, két evőkanál majonés és kétevőkanál vaj kell. Ezen felül sóra, borsra van még szükség.

A franciasalátához kell egy krumpli, két sárgarépa, egy alma, 25 deka zöldborsó, 5-10 csemegeuborka, 2 deci tejföl, másfél evőkanál majonéz, két teáskanálnyi mustár, egy teáskanálnyi porcukor. Ezen felül sót, borsot és egy citrom levét kell beletenni.

Először pucoljuk meg a krumplit, a répát és az almát, majd daraboljuk fel a csemegeuborkával együtt. Főzzük meg a krumplit, a zöldborsót és a répát is, méghozzá külön. Ezt követően adjuk hozzá a többi hozzávalót és keverjük össze.

Főzzük keményre a tojásokat. Miután megpucoltuk őket, vágjuk őket ketté és távolítsuk el a sárgájukat. A sárgákat dolgozzuk össze mustárral, majonézzel, vajjal, sóval és borssal. Végül töltsük vissza a tojásfehérjébe egy habcsöves zsákkal.

2. Szilveszteri retró szendvics

Ennek az ünnepi ételnek az elkészítéshez a legjobb a zsúrkenyér vagy valamilyen bagett. Kell hozzá margarin vagy vaj, szalámi vagy párizsi, főtt tojás, uborka, piros arany vagy gulyáskrém és reszelt sajt.

A zsúrkenyeret érdemes szép vastag szeletekre vágni, majd kenjük meg margarinnal, vajjal vagy éppen zsírral. Erre pakolhatjuk a szalámit vagy a párizsit, majd a főtt tojás karikát. Végül tegyük rá az uborkát, a piros aranyat és a reszelt sajtot.

3. Aszpikos sonkatorta

A kuglófformához 50 deka szeletelt sonka, egy alma, három csemege uborka, 45 deka franciasaláta zöldségkeverék és négy főtt tojás kell. A zselatinos mártás elkészítéséhez 1,5 deci majonéz, 2 deci zsíros tejföl, 2 deka zselatin, 1 deci víz, fél citrom leve szükséges, továbbá só, bors és cukor.

A kuglófformát ki kell bélelni fóliával, ezután mehetnek bele a sonkaszeletek, fedésben. Ezt követően félre lehet tenni.

Fel kell aprítani a megmaradt sonkát, az almát, az uborkát és a főtt tojásokat kis kockákra. Egy kis sóval meghintett vízben főzzük roppanósra a franciasaláta zöldségkeveréket, ezután le kell szűrni és meg kell várni, amíg kihűl. Végül a tálba kell tenni a hozzávalókat, majd kíméletesen össze lehet keverni őket.

A majonézbe tegyük bele a tejfölt, a citromlét, a sót a borsot és a cukrot. Ezt a masszát a tálban lévő zöldségekre kell önteni, és össze kell őket keverni.

Forraljunk vizet, majd miután levettük a tűzről, hozzá lehet adni a zselatint. Addig kell keverni, amíg a zselatin maradéktalanul feloldódik. Miután langyosra hűlt, hozzáönthető a zöldséges keverékhez és összeforgathatók az összetevők. Legvégül a sonkával kibélelt kulglófformába kell önteni, majd néhány órát állni kell hagyni a hűtőben. Ez azért fontos, hogy meg tudjon dermedni a sonkatorta.

Ha ez megtörtént, akkor egy tálcára kell borítani, ezután le is lehet venni a formát és a fóliát is a sonkatortáról.

4. Fasírtgolyós falatkák

A fasírtgolyókat ízlés szerint lehet készíteni többféle húsból, például csirkecombból. Fél kilónyi húson felül két fej vöröshagyma, négy gerezd fokhagyma, két tojás, két szikkadt zsemle, némi tej, só, bors és egy kis fűszerpaprika kell. A panírhoz zsemlemorzsára, a sütéshez pedig étolajra van szükség.

A falatkákhoz húsz dekányi trappista sajt, egy üveg csemegeuborka és fogpiszkáló kell még.

Olajon meg kell dinsztelni az kockákra vágott vöröshagymát. Miután némileg kihűlt, akkor hozzá lehet adni a darált húshoz, majd rá kell nyomni a fokhagymát. Végül a tojások is ráüthetők.

Áztassuk tejbe a szikkadt zsemléket, néhány perc után ki is facsarhatjuk őket. Ezt adjuk a húshoz, majd fűszerezzük ízlés szerint sóval, borrsal, paprikával. Amennyiben a fasírt masszája szétfolyik, akkor zsemlemorzsa hozzáadásával orvosolható ez a probléma. Nedves kézzel könnyebb megformálni a golyókat.

Végül a golyókat bele kell forgatni zsemlemorzsába. Ha kész vannak, mehetnek bele a nem túl forró olajba, és néhány perc alatt át is sülnek.

Vágjuk a sajtot kockákra, az uborkát karikákra. Végül szúrjuk őket a fogpiszkálóra. A klasszikus fasírtgolyós falatkákon alul van a golyó, fölötte a sajt, a tetején az uborka.

Szilveszteri buli a nyolcvanas években | Fotó: FORTEPAN / Urbán Tamás

5. Sonkatekercs

A sonkatekercshez 15 deka vaj, négy evőkanál liszt, két deci tej, két deci főzőtejszín, két evőkanál reszelt torma, 10 szelet főtt sonka, só és fehérbors kell.

A vaj feléből, lisztből és tejből főzzünk sűrű besamelt. Ezt meg kell sózni, borsozni, majd hozzá is lehet adni a reszelt tormát. Végül ha levettük a tűzről, hagyhatjuk kihűéni szobahőmérsékletűre.

A maradék vajat ki kell habosítani, így fel tudjuk lazítani a besamelt. Habzsák használatával be lehet tölteni a sonkákat. Tálalhatjuk zsúrkenyérrel, bagettel, zöldésgekkel vagy csemegeuborkával is.

6. Szilveszteri kocsonya

A kocsonyához egy füstölt sertésnyelvre, két sertéskörömre, egy sertésfarokra, húsz deka sertésbőrkére van szükség. Kell még hozzá nyolc gerezd fokhagyma, egész feketeborsból 6-8 szem, 2-3 babérlevél, egy fej vöröshagyma, egy sárgarépa, egy TV paprika, három liter víz és némi só.

A füstölt nyelvet egy órára be kell áztatni. Meg kell tisztítani alaposan a körmöt és a farkat, a fokhagymát és a sárgarépát pedig meg kell pucolni. A paprikát megmosás után csumázzuk ki.

Három liter vízben tegyük fel főzni a sertés részeit egy fazékban. Amikor felforrt, akkor a habot le kell merni a tetejéről, majd hozzá lehet adni ezután a többi összetevőt. Meg kell sózni ízlés szerint, majd kis lángon hat órán át kell főzni. Amikor a köröm bőr része leválik a csontról, akkor tudhatjuk, hogy elkészült a kocsonyánk.

Miután egy kicsit hűlt, vegyük ki a csontos részeket, majd csontozzuk ki őket. A sertésnyelvet meg kell pucolni. A húsok feldarabolása után mehetnek egy üvegtálba. A levet egy lapátkával le lehet zsírozni, majd rá kell merni a húsra. Tetszés szerint be lehet karikázni a benne főtt répát, de akár tojást is lehet hozzá főzni.

Kocsonyát persze nem csak sertésből lehet készíteni. Ha érdekelnek más kocsonyavariációk, akkor kattints ide!

7. Sajtos perec

A szilveszteri perechez 35 deka lisztre, 12,5 deka margarinra, 10 deka reszelt trappista sajtra, egy evőkanál tejre, két deka szalalkálira, egy deci tejfölre, egy tojásra és két csipetnyi sóra van szükség. A perec tetejéhez egy tojás és tíz deka reszelt sajt kell, valamint némi só.

Vegyünk elő egy tálat, tegyük bele a kimért lisztet, majd hozzáadható a tejben elkevert szalalkáli, továbbá a tojás, a tejföl, a só, a reszelt trappista sajt és az olvasztott margarin. Ezeket az összetevőket rendkívül alaposan össze kell keverni. Ha elkészült a tészta, akkor minimum egy, de inkább másfél órára tegyük a hűtőbe.

A pihentetést követően lisztezzünk be egy jó nagy vágódeszkát. Nyújtsuk ki a tésztát ujjnyi vastagságúra, majd perecszaggatóval szaggassuk ki. A perecek tetejét meg kell kenni felvert tojással, és finoman meg lehet őket sózni. Ne felejtsük el a reszelt sajtot rászórni a tetejükre! Ezt követően mehetnek a sütőpapírral bélelt tepsibe.

180 Celsius-fokon, 20 perc alatt fognak kellően pirosra sülni a perecek.

8. Tepertős pogácsa

Értelemszerűen ennek a szilveszteri csemegének az elkészítéséhez kell tepertő, méghozzá 25 deka. Egy kiskanál őrölt borsra, két deka élesztőre, 2,5 deci tejre, 1 csipetnyi cukorra, 50 deka lisztre, 2,5 deka sóra, 10 deka tejfölre és 1 tojára van még szükség.

Ha a tejet langyosra melegítettük, akkor el kell keverni a cukorral és az élesztővel. Hagjuk állni húsz percig, hogy fel tudjon futni. Eközben a tepertőt a borssal együtt aprító gépben pépesíthetjük.

Tegyük egy tálba a kimért liszet, adjunk hozzá sót és tejfölt, végül a felfuttatott élesztőt. Tegyük dagasztógépbe, és negyed óráig alacsony fordulaton gyúrassuk össze. Ezután tegyük szobahőmérsékletű helyre, letakarva. Körülbelül egy óra kell a tészta megkeléséhez.

Amennyiben ez megtörtént, akkor lisztezzünk meg egy deszkát. Ezen tudjuk áthajtogatni, és két ujjnyi vastagra kinyújtani. Egy kés hegyével vágjunk fél centi mély kockákat a tetejére, majd jöhet a pogácsák kiszaggatása.

Tegyük a pogácsákat a sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd kenjük meg a tetejüket a felvert tojással. Ezután hagyjuk őket kelni háromnegyed órán át. A sütőben 185 Celsius-fokon legfeljebb húsz perc alatt pirosra fognak sülni.

9. Sajtos rúd

Egy csomag konyhakész leveles tészta, két tojás, tíz deka trappista sajt, némi sóból és szezámmag felhasználóval gyorsan elkészíthető a sajtos rúd, ami elmaradhatatlan, ha retró szilveszteri partit szeretnénk szervezni.

A leveles tésztát ki kell tekerni, majd fel kell verni a tojássárgáját, és le kell kenni a tésztát. Enyhén meg lehet sózni, majd jöhet rá a reszelt sajt és a szezámmag. Ha hosszában félbevágtuk a tésztát, akkor 2-3 ujjnyi széles csíkokat kell vágni belőle.

A sütőben 180 Celsius-fokon legfeljebb 12 perc leforgása alatt ropogósra sülnek a sajtos rudak.

10. Kókuszkocka

A kókuszkocka tésztájához 8 deka vaj, 20 deka porcukor, két tojás, egy evőkanál méz, két deci tej, 1,2 deka sütőpor és 40 deka liszt szükséges. A csokimázhoz kell 25 deka vaj, 25 deka cukor, 3 evőkanál kakaópor, 1 deci tej. Végül 30 deka kókuszreszelékbe kell beleforgatni a kockákat.

A megolvasztott vajat porcukorral kell felhabosítani, majd bele lehet keverni a tojásokat. A méz, a tej és a sütőporral elkevert liszt ezután adható hozzá. Béleljünk ki sütőpapírral egy magasabb falú, nagyjából 30×30 centis tepsit, majd simítsuk bele a masszát. Ezt követően 180 Celsius-fokon süssük világosbarnára 25 perc leforgása alatt.

Közben főzzük össze a csokimáz hozzávalóit egy lábasban. Amennyiben a tészta kihűlt, fel lehet kockázni. Amikor az öntet már langyos, mártsuk bele a tésztát egy villával. Végül belehempergethetők a kockák a kókuszreszelékbe, és kész is az ínycsiklandó szilveszteri édesség.

Nyitókép: FORTEPAN / Urbán Tamás adományozó