3 klasszikus étel, ami nélkül régen elképzelhetetlen volt a húsvét

Van, ahol a mai napig a húsvéti menü részét képezik ezek az étkek.

Húsvéti töltött tojás

Egy adag töltött tojás elkészítéséhez nyolc tojást, 30 dekagramm gépsonkát, 10 dekagramm vajat, egy mokkáskanálnyi sót, egy csipet borsot és 2 deciliternyi tartármártást használtak. Na és persze egy evőkanál Piros Aranyat – e nélkül annak idején elképzelhetetlen volt rengeteg étel, így a húsvéti töltött tojás is. Voltak, akik egy kis hónapos retekkel vagy egy szelet paradicsommal tálalták.

Kép forrása: Pixabay

Ma már rengeteg különféle változata létezik ennek az ínycsiklandó és tartalmas ételnek. Vannak, akik körözöttel töltik, mások szalonnát is tesznek bele.

Kötözött sonka

Hagyományosan a karácsony táján levágott sertés combjából készül a húsvéti sonka, ami éppen húsvétra érik be. Vidéken nagy hagyománya volt a házi sonkának, amely íze összehasonlíthatatlan a bolti változattal.

Felhasználás előtt a sonkát szellős, hűvös kamrában, felakasztva tárolták. Akkoriban még nem is mindenkinek volt hűtője, de nem is volt rá feltétlenül szükség.

A sonkát hideg vízben tették fel főni, egy jó nagy lábasban, így el tudta lepni a víz. Kis lángon, fedő nélkül főzték annak idején, és mindig gondoskodtak az elfőtt víz utánpótlásáról.

Ha megfőtt, akkor a lében hagyták kihűlni, hogy nehogy kiszáradjon. Mindig annyi órán át főzték, ahány kilós volt.

Kép forrása: Pixabay

A sonka főzővízébe vöröshagyma, fokhagyma, bors, zellerlevél és babérlevél is került. Ez nem csak azért volt fontos, hogy a főtt sonka finom legyen, hanem azért is, mert a léből más ételeket is készítettek.

Diós-csokis húsvéti torta

Ennek az ünnepi édességnek az elkészítéséhez 6 tojás sárgáját, 15 dekagramm cukrot, egy púpos evőkanál kakaót, fél citrom lereszelt héját és a levét, egy evőkanál zsemlemorzsát, 20 dekagramm darált diót, továbbá a tojások kemény habbá vert fehérjét használták fel. A masszát sütőpapírral bélelt őzgerincformába töltötték, majd sütőbe tették.

A tűz lángjának fokozatos csökkentésével addig sütötték, amíg a tésztába szúrt tűre rá nem tapadt a massza. Még melegen deszkára kellett borítani, majd vizes ruhával meg kellett nedvesíteni a papírt, hogy le lehessen húzni a tésztáról. Amikor kihűlt, málnalekvárral és keserű csokoládéból készült öntettel vonták be.

Nyitókép: Pixabay