Van, ahol a mai napig a húsvéti menü részét képezik ezek az étkek.
Húsvéti töltött tojás
Egy adag töltött tojás elkészítéséhez nyolc tojást, 30 dekagramm gépsonkát, 10 dekagramm vajat, egy mokkáskanálnyi sót, egy csipet borsot és 2 deciliternyi tartármártást használtak. Na és persze egy evőkanál Piros Aranyat – e nélkül annak idején elképzelhetetlen volt rengeteg étel, így a húsvéti töltött tojás is. Voltak, akik egy kis hónapos retekkel vagy egy szelet paradicsommal tálalták.
Ma már rengeteg különféle változata létezik ennek az ínycsiklandó és tartalmas ételnek. Vannak, akik körözöttel töltik, mások szalonnát is tesznek bele.
Kötözött sonka
Hagyományosan a karácsony táján levágott sertés combjából készül a húsvéti sonka, ami éppen húsvétra érik be. Vidéken nagy hagyománya volt a házi sonkának, amely íze összehasonlíthatatlan a bolti változattal.
Felhasználás előtt a sonkát szellős, hűvös kamrában, felakasztva tárolták. Akkoriban még nem is mindenkinek volt hűtője, de nem is volt rá feltétlenül szükség.
A sonkát hideg vízben tették fel főni, egy jó nagy lábasban, így el tudta lepni a víz. Kis lángon, fedő nélkül főzték annak idején, és mindig gondoskodtak az elfőtt víz utánpótlásáról.
Ha megfőtt, akkor a lében hagyták kihűlni, hogy nehogy kiszáradjon. Mindig annyi órán át főzték, ahány kilós volt.
A sonka főzővízébe vöröshagyma, fokhagyma, bors, zellerlevél és babérlevél is került. Ez nem csak azért volt fontos, hogy a főtt sonka finom legyen, hanem azért is, mert a léből más ételeket is készítettek.
Diós-csokis húsvéti torta
Ennek az ünnepi édességnek az elkészítéséhez 6 tojás sárgáját, 15 dekagramm cukrot, egy púpos evőkanál kakaót, fél citrom lereszelt héját és a levét, egy evőkanál zsemlemorzsát, 20 dekagramm darált diót, továbbá a tojások kemény habbá vert fehérjét használták fel. A masszát sütőpapírral bélelt őzgerincformába töltötték, majd sütőbe tették.
A tűz lángjának fokozatos csökkentésével addig sütötték, amíg a tésztába szúrt tűre rá nem tapadt a massza. Még melegen deszkára kellett borítani, majd vizes ruhával meg kellett nedvesíteni a papírt, hogy le lehessen húzni a tésztáról. Amikor kihűlt, málnalekvárral és keserű csokoládéból készült öntettel vonták be.
Nyitókép: Pixabay