Sokan nem is ismerik ezeket a süteményeket ma már.
1. Méteres kalács
Egy méternyi kalács tésztájához 30 dekagramm lisztre, 30 deka porckorra, négy tojásra, másfél deci meleg vízre, másfél deci olajra, egy csomag sütőporra és négy evőkanál kakaóporra van szükség. A krémhez kell még 25 dekányi vaj, 20 dekagramm porckor, egy csomag puncs ízű pudingpor, négy deci tej és tíz deka cukor. A máz elkészítése 25 deka étcsokit és 3 evőkanál olajat igényel.
A tésztához a porcukor felét kell keverni simára tojássárgájával, a vízzel, az olajjal, a sütőporral valamint a liszttel. A porcukor másik felébe kell beleönteni a tojásfehérjét, majd kemény habbá kell verni. Ezt követően finoman össze lehet keverni a két részt, így elkerülhető, hogy a hab összetörjön.
A tésztát ketté kell osztani, majd az egyik fele az előre kivajazott és lisztezett őzgerincformába kerül. A másik felét kakaóporral kell elkeverni, majd egy másik őzgerincformába kell tölteni. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, majd süssük körülbelül fél óráig. Ha megsültek, ki lehet borítani őket, hogy kihűljenek.
A krémhez szükséges vajat és porcukrot egy kisebb edényben ki lehet habosítani. Keverjük össze a pudingort a cukorral, ezt követően a tejet hozzá lehet adni, hogy sűrű krémmé lehessen főzni. Ezután lehűtjük, majd ebben az állapotban keverjük hozzá a kihabosított vajat. A már hideg tésztákat felszelhetjük a gerincek mentén. A puncs ízű krémmel minden tésztalapot meg kell kenni, majd felváltva egymás mellé helyezhetjük őket. A sima tésztalapot a csokis követi, közöttük lesz a puncskrém. Ezt a hidegen történő dermesztés követi.
A mázhoz olajjal kell az étcsokit gőz felett olvasztani, végül bevonható vele a méteres kalács. Ha megdermedt, akkor már szelhetjük is, ekkor olyan csíkos lesz, ahogy a nagykönyvben meg van írva.
2. Hókifli
A hókifli elkészítése lényegesen egyszerűbb. Ehhez 40 deka lisztre, 25 deka vajra és egy doboz tejfölre van szükség. Ami még kelleni fog, az egy kis szilvalekvár, némi vaníliás cukor és porcukor valamint egy csipetnyi só.
Egy nappal a sütést megelőzően gyúrjuk össze a lisztet a vajjal, a tejföllel és a sóval, majd tegyük hideg helyre. Másnap nyújtsuk félujjnyi vastagságúra, majd körülbelül 10 centiméternyi átmérőjű köröket kell kiszaggatni. Minden darabra kenjünk egy adagnyi szilvalekvárt, ezután fel lehet tekerni és a végüket lenyomkodni. A cél az, hogy a lekvár sütés közben ne tudjon kifolyni.
Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük a hókifliket. A tökéletes összkép érdekében a tálalás alkalmával vaníliás porcukorral kell megszórni a hókiflik tetejét.
3. Mézes piskótatekercs
A mézes piskótatekercshez három tojás, három kanál méz és három kanál cukor kell. Ezen felül hat kanál lisztre, fél kanálnyi szódabikarbónára és minimális mennyiségű őrölt fahéjra lesz szükség.
A három tojásnak a sárgáját, a három kanál mézet valamint a három kanál cukrot a liszttel össze kell keverni. Tegyük hozzá a szódabikarbónát és egy csipetnyi fahéjat, majd süssük meg úgy, mint egy sima piskótát.
A krémhez kell tíz dekagramm vaj, amit ugyanennyi cukorral lehet összekevereni. Aki szeretné, citrommal, rumaromával ízesítheti. Összetekerést követően már szeletelhető is a mézes piskótatekercs.
Nyitókép: Pixabay