Nagyszüleink akkor sem estek pánikba, ha nem volt otthon méz a mézeskalácshoz.
Bár a mézeskalács kétségkívül mézzel az igazi, a szükség törvényt bont. Bizony a régi időkben megesett, hogy nem volt otthon, ilyenkor valamivel pótolni kellett. A következőkben bemutatunk két hamis mézeskalács receptet.

A klasszikus hamis mézeskalács
Méz hiányában hamis mézeskalácsot tudunk készíteni. Egy adaghoz két tojás, 250 gramm porcukor, két kanál lekvár, egy késhegynyi szódabikarbóna, hat kockacukor, egy fél deciliter víz, 50 gramm darált dió és 200 gramm liszt kell.
A két tojást habosra kell keverni a porcukorral. Ezt követően a lekvárral és a szódabikarbónával még nagyjából húsz percig keverhetjük, amíg teljesen könnyű és habos lesz a massza. Pirítsuk meg a kockacukrot és öntsük fel vízzel. Végül szórjuk bele a darált diót és a lisztet.
Az egész masszát keverjük össze, és adjuk a kikevert tojáshoz. A püspökkenyérformát kenjük ki és lisztezzük ki, ebbe már beleönthetjük a tésztát. Forró sütőben süssük meg.
Így is készülhet mézeskalács méz nélkül
Az alternatív recept szerint 480 gramm porcukor, egy negyed liternyi víz, egy tojás, némi törött fahéj, egy csomag vaníliás cukor, 30 gramm mazsola, ciromhéj és 500 gramm sima liszt legyen. Ügyeljünk arra, hogy a citromhéj emberi fogyasztásra alkalmas legyen.
Pirítsuk meg a cukor felét. Ha már aranysárgára pirult, akkor öntsük fel vízzel. Szórjuk bele a cukor másik felét és forraljuk fel. Ezt követően keverjük el a tojást, a törött fahéjat, a vaníliás cukrot, a mazsolát és a reszelt citromhéjat a már kihűlt karamelles oldattal, majd gyúrjuk össze.
Kenjük ki a tepsit, lisztezzük ki és rakjuk rá a kinyújtott tésztát. Süssük meg jól, majd még melegen szeleteljük kis darabokra.
Nyitókép: Pixabay