Fotókon, hogy milyen volt az élet a polgári fiúiskolákban, ahová a lányok be sem tehették a lábukat

Budapest VIII. kerületében, 1915-ben a Német utca 14 szám alatt., a polgári fiúiskolában (később Németh László Általános Iskola) a hadba vonult munkaerő pótlására cipész- és lakatosműhelyt nyitottak, ahol iskolaszolgák felügyeletével a tanulók cipőt talpaltak.

Fotó: FORTEPAN / Országos Széchényi Könyvtár adományozó / Müllner János szerző

Szintén a fővárosban, annak VII. kerületében, ugyenebben az évben készült az alábbi fotó. A Rottenbiller utca 43-45. (akkor 37.), a Községi Polgári Fiúiskola cserkészcsapata szalmacsizmákat készített a hadsereg számára.

Fotó: FORTEPAN / Országos Széchényi Könyvtár adományozó / Müllner János szerző

1929-ben Budapest V. kerületében, a Honvéd utca 27. szám alatti intézmény udvarán készült a következő fénykép. A Községi Polgári Fiúiskola (a II. világháborúban megsemmisült) udvara látható rajta. A 38. sz. „Honvéd“ cserkész csapat fennállásának 10 éves jubileuma alkalmából tartott zászlószentelési ünnepélyét láthatjuk.

Fotó: FORTEPAN / Kiss Katalin adományozó

A következő fotó 1930-ban készült Budapest VII. kerületében, a Bethlen Gábor tér 2. szám alatt található Izraelita Polgári Fiúiskola (később McDaniel College) udvarán. A háttérben a Nefelejcs utca 32. udvari frontja látható.

Fotó: FORTEPAN / Glázer Attila adományozó

Az alábbi, 1938. június 27-én készült képen balra a háttérben látható egy polgári fiúiskola. Ezen a napon Hódmezővásárhelyen, a Szent István téren, a Szent Jobb ünnepség részeként tartottak misét a Szent István-templom előtt. Később ezt a polgári fiúiskola lett a Szent István Általános Iskola.

Fotó: FORTEPAN / Adományozó: Jezsuita Levéltár

Szintén 1938-ban készült Székesfehérváron a következő fénykép. A Polgári fiúiskola (később II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola) udvara a III. Béla király (Horthy Miklós) tér felől nézve szemlélhetjük az eseményeket.

Fotó: FORTEPAN / Konok Tamás id

Nyitókép: FORTEPAN / Országos Széchényi Könyvtár adományozó / Müllner János szerző

Vélemény, hozzászólás?