Számos zöldséget ezek közül ráadásul ők maguk termeltek meg.
Erős paprika, mint immunerősítő
Számos magyar étel egyik legfontosabb alkotóeleme az erős paprika. Nagyszüleink nem csak azért használták, mert finom, hanem tudták jól, milyen pozitív élettani hatásokkal rendelkezik.
Az erős paprika gazdag A-, B-, C- és E-vitaminban. Nátha ellen kitűnő természetes gyógymód, mivel tisztítja az orr járatait. Gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, annak idején használták ízületi gyulladás tüneteinek csillapítására, sőt, még fejfájás esetén is. Lényegében egy természetes fájdalomcsillapító a kapszaicin tartalmának betudhatóan.
Fokhagymával az egészségért
A fokhagymát sokan nem szívesen fogyasztják, mondván, hogy kellemetlen leheletet okoz. Nagyszüleink azonban mégis előszeretettel fogyasztották, hiszen rengeteg pozitív hatása van a fogyasztásának.
Jótékonyan hat a koleszterinszintre, emellett a vérnyomást és a vércukorszintet is kordában tartja.
Vértisztító, baktérium- és vírusölő hatásáról ismert, de emésztési problémák esetén is nagyon hatékonynak bizonyul. Amennyiben valaki gyulladásos betegséggel küzd, szintén érdemes fokhagymát fogyasztania.
Vöröshagyma az immunrendszer megerősítéséért
A vöröshagymát főként télen fogyasztották nagyobb mennyiségben felmenőink. A zsíroskenyér elképzelhetetlen volt vöröshagyma nélkül, de gyakran készítettek belőle teát is.
Érdemes tudni, hogy egy fej vöröshagyma képes fedezni a napi C-vitamin szükségletünk ötödét. Van benne továbbá A-, B6- és E-vitamin is. E mellett folsav, nátrium, kálium, vas valamint más ásványi anyagok mellett rengeteg rostot tartalmaz.
Megelőzi az érelmeszesedést, és csökkenti a szívroham kockázatát. Pozitívan hat a koleszterinszintre is nyersen fogyasztva.
Nyitókép: Pixabay