A húsleves alternatívája is lehet ez az étek.
Nagyanyáink előszerettel készítettek annak idején ciberelevest. A klasszikus változathoz ciberére, azaz erjesztett búzakorpára van szükség. Aki nem akar ennek előállításával bajlódni, de szeretné megtudni, milyen a cibereleves ízvilága, az a ciberét ecettel is helyettesítheti, írja a femina.hu.
Mi minden kell a cibereleveshez?
A cibereleves elkészítéséhez kell kettő hagyma, egy zeller, két sárgarépa, egy petrezselyemgyökér, egy csokor petrezselyemzöld, egy szál lestyán, egy tojássárgája, egy deciliter tejföl és fél liter cibere.
A ciberét néhány nappal a leves elkészítése előtt el kell készíteni. Ennyi időre van szükség ahhoz, hogy elérje a jellegzetes, savanykás ízt. Egy liter búzakorpát tegyünk három liter forró vízbe, majd egy nagy lábosban keverjük össze. Tároljuk meleg helyen három napon át, majd szűrjük le.
A leves elkészítésének menete
Egy nagylyukú reszelővel reszeljük le a zöldségeket és némi olajon dinszteljük meg őket. Ezután két liter vízzel öntsük fel, cibere esetén ennyi elég, ecet esetén viszont két és fél liter víz szükséges. Ezen a ponton hozzáadhatjuk a sót és a borsot is. Fél óráig kell főni hagyni, ez alatt a 30 perc alatt elkészíthetjük a krumpligombócokat.
Mi kell a gombócokhoz?
Kettő darab burgonyán kívül egy tojás, egy evőkanál liszt, fél húsleveskocka, egy mokkáskanálnyi szódabikarbóna és egy kevés vaj kell a krumpligombócok előállításához. Először sós vízben puhára kell főzni a krumplikat, majd még melegen törjük őket össze. Azonnal adjuk hozzá a vajat.
Amikor kihűlt, beleüthetjük a tojást és szép fokozatosan hozzákeverhető a liszt és a szódabikarbóna. A masszát ízlés szerint fűszerezhetjük annak összedolgozásakor. Nedves kézzel formázzuk meg a gombócokat, így a massza nem fog a kezünkre tapadni. Forraljunk némi vizet egy edényben, adjuk hozzá a fél húsleveskockát. Ha már forr a víz, belehelyezhetjük a gombócokat.
A cibereleves elkészítésének utolsó fázisa
Azt, hogy mennyi ideig kell főzni a gombócokat, könnyű eldönteni. Meg kell várni, hogy feljöjjenek a víz tetejére. Ezután még egy percet kell várni, mielőtt kivesszük őket a vízből. Ezidő alatt a leves biztosan összefő, így mehet bele a cibere (vagy az ecet). Tegyük bele a felvágott lestyánt is, majd néhány minutummal később levehetjük a gázról. Ekkor hozzátehetjük a tojássárgájából és tejfölből készített elegyet.
Sóval és borssal még utólag is megízesíthető még a leves, majd a krumpligombócokkal tálalhatjuk.
Nyitókép: Lissák Tivadar / Fortepan