3 retró húsvéti étel, ami nélkül régen elképzelhetetlen volt az ünnep

Ezekkel az ételekkel akár a locsolókat is megkínálták annak idején.

A húsvétnak hazánkban komoly hagyományai vannak, amelyekből némelyek már feledésbe merültek. Persze még a mai napig vannak, akik húsvét hétfőn felkerekednek, hogy meglocsolják a lányokat, asszonyokat. A húsvéti ételek elkészítése a legtöbb magyar családban tartja magát, a kötözött sonka fogyasztása még manapság is szinte kötelező.

Nézzünk most néhány olyan retró húsvéti ételt, amelyek a Kádár-korszakban számítottak trendinek! Ezeket a recepteket annak idején még szakácskönyvekben, napilapokban vagy magazinokban lehetett megtalálni, hiszen annak idején internet még nem is volt.

3. Töltött tojás

Az 1982-es Vas Népében jelent meg a retró töltött tojás receptje. Nyolc tojás, 30 dekagramm gépsonka, 10 dekagramm vaj, egy mokkáskanálnyi só és bors kel az elkészítéséhez, valamint két deciliter tartármártás és egy evőkanál Piros Arany. Aki szeretné elkészíteni ezt a csemegét, ezen a linken találhat egy útmutatót hozzá.

2. Böjti káposzta

Az 1985 márciusában megjelent Népszabadságban lehetett olvasni a Minerva Kiadó által összegyűjtött ünnepi ételekről. Ebben szerepelt a böjti káposzta is, amely savanyú és sima káposzta mellett almát, kaprot, rizst és főtt tojást is tartalmazott. Az étek modern változatának receptje ide kattintva tekinthető meg.

1. Sonkatészta

1958 áprilisában, a Vas Népében jelent meg a sonkatészta receptje. A lapban ezt a csemegét locsolóknak is ajánlják, de tea és bor mellé is fogyasztható a javallat szerint. Az étel elkészítése egyáltalán nem bonyolult.

Húsz dekagramm vajat el kell dörzsölni. Szükség van még hat kanál lisztre, hat kanál tojássárgájára valamint hat kanál tejre is. A tojás felvert habját, egy kis sót hat lapban meg kell sütni, majd a következő sonkatöltelékkel lehet tálalni: húsz dekagramm darált sonkát tíz dekagramm forró vajban három kanál tejföllel kell dinsztelni.

Nyitókép: Pixabay